Ce sa invat de la Toma!

Un creștin sincer ar trebui să fie pleonasm. Nesinceritatea ar însemna fariseism, motiv pentru care orice creștin născut din nou ar trebui să spună adevărul din inimă. Asta nu înseamnă că nu trebuie să fii delicat în anumite situații, dar delicatețea nu implică nesinceritate.
Cu toate acestea mulți oameni sunt catalogați ca fiind indezirabili doar prin simplu fapt că spun adevărul. Întodeauna adevărul trebuie predicat și expus. Poate fi și dureros câteodată. Cine umblă cu lucruri ascunse nu propășește, e clar.
Toma, unul din ucenicii Domnului Isus a făcut o afirmație care a creat multe polemici și s-au scris multe idei de la aceste cuvinte. A spus că dacă nu va vedea el cu ochii lui și nu va pune el mâna în semnul cuielor, nu va crede. La prima vedere pare destul de împotrivitor, dar el a spus adevărul.
Toma a fost sincer și cu el și cu Dumnezeu. Nimeni nu l-a contrazis. Niciunul din ucenici nu a avut nimic de comentat la această frază a lui. Puteau să-l blameze, dar credința este personală. Să nu uităm, ucenicii ceilalți au crezut pentru că L-au văzut pe Isus înviat. De ce atunci să-l acuzi pe Toma care n-a apucat încă să-L vadă?
Cred că pentru Dumnezeu a contat foarte mult sinceritatea lui Toma, motiv pentru care Domnul Isus a venit special pentru el. Putea Domnul să se arate altfel lui Toma, dar a repetat fix același tipar ca înainte cu opt zile. Ușile tot încuiate erau, ucenicii tot împreună de data asta și cu Toma, iar Domnul tot în mijlocul lor a stat.
Sinceritatea inaintea lui Dumnezeu este condiția necesară pentru iertare dar și ca să experimentezi lucruri speciale cu Dumnezeu. Dacă te rogi nesincer nu vei fi ascultat, e limpede și scriptural. Dumnezeu a auzit ce a zis Toma și a apreciat că nu a umblat cu tertipuri sau cu scuze.
De la Toma putem să învățăm că un creștin este în primul rând un om sincer cu Dumnezeu, cu ceilalți și cu el însuși.

                                Alexandru_Fintoiu